V.ŠARIŠ: Rezorty kultúry a práce chcú v projetoch na záchranu hradov pokračovať

25.06.2011 Prešov

Veľký Šariš 24. júna (TASR) – Minister kultúry Daniel Krajcer a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál sú presvedčení, že spoločný projekt obnovy hradov je správnou cestou, ako zachovať kultúrne pamiatky a zároveň ponúknuť prácu ľuďom v regióne s vysokou nezamestnanosťou.
Obaja ministri to dnes konštatovali počas návštevy Šarišského hradu, ktorý bol spolu s hradom v Uhrovci zaradený do tohto pilotného projektu. Napriek tomu, že práce prebiehajú len pár týždňov, podľa Krajcera už vidno prvé výsledky.
\"Využívame do značnej miery peniaze z európskych zdrojov. Obnova hradov, hradných ruín je jednou z priorít ministerstva kultúry a som rád, že rôznymi spôsobmi sa to relatívne rýchlo začína aj napĺňať. Nie je to však jediná aktivita vo vzťahu k hradom,\" povedal minister kultúry.
Dodal, že po spustení tohto projektu ministerstvo oslovili aj ďalšie organizácie, ktoré sa zaoberajú obnovou hradov a podobnú pomoc by privítali. Z tohto dôvodu by chceli v najbližšom období navštíviť ďalšie hrady a vytypovať 15 – 20 objektov, kde by sa dali realizovať podobné zámery.
\"Je to príležitosť na vytvorenie 500 alebo 600 pracovných miest, možno aj viac, pre dlhodobo nezamestnaných. Získavajú tie základné pracovné návyky, a tým pre nich vytvoríme aj šancu získať normálne pracovné miesto v iných sektoroch,\" doplnil Mihál.
Martin Sárosy z OZ Rákociho cesta, ktoré už niekoľko rokov organizuje dobrovoľnícke aktivity a práce na záchranu hradu, je zatiaľ s robotníkmi spokojný. Konštatoval, že za prvé tri týždne sa im podarilo urobiť prípravné práce na konzervovanie objektov.
\"Ľudia naozaj prejavili nadšenie a záujem, nestalo sa, že by sme museli niekoho naháňať do práce. Na hradbe sa chlapi oboznámia s kamenným murivom a až po zaučení ten, kto prejde školením, ide na cieľový objekt - delostrelecký bastión,\" vysvetlil koordinátor prác.
Niekoľko týždňov na hrade pracuje aj 21-ročný Ján Čorej z Veľkého Šariša. \"Teraz vykopávame sutinu na materiál, ktorý sa bude dávať do muriva, potom sa bude stavať múr. Zatiaľ ma to baví a či by som to chcel robiť aj ďalej, to ešte neviem,\" povedal robotník.
Šarišský hrad začalo 1. júna tohto roka opravovať 30 ľudí, ktorí boli dovtedy evidovaní na úradoch práce ako uchádzači o zamestnanie. Vlastníkom tejto kultúrnej pamiatky je mesto Veľký Šariš, ktoré vstúpilo do pilotného projektu obnovy kultúrnych pamiatok.
Rezort kultúry poskytol na uvedený účel grant vo výške 54.000 eur, z ktorého sa hradí materiál, náradie, a na realizáciu worshopu pre nezamestnaných ďalších 14.000 eur.
Druhé ministerstvo vyčlenilo peniaze na mzdy pracovníkov, ktorí sa stali na šesť mesiacov zamestnancami mestského úradu. Mzda pre zamestnanca prestavuje približne 450 eur. Realizáciu tejto časti projektu zabezpečuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu. 
 

Vyberte región